Vandreutstillinger

Vinner av Brageprisen 2017!

Vinner av Kritikerprisen 2017!

Vandreutstillinger er en samling dikt om kunst og kunstnere, deres liv eller verker. Diktene er refleksjoner i møtet med kunsten og forsøker seg på nye helgenkåringer innenfor feltet. Løveid kommenterer like gjerne ulike kunstverk, som hun prøver å gjenskape kunstverket i teksten. Diktene inviterer leseren til refleksjoner rundt språk, politikk, og historie. 

Diktene i Vandreutstillinger omtaler kunstnere og forfattere som Gerhard Richter, Andy Warhol, William Turner, Sasha Waltz, Graciela Iturbide, Kitty Kielland, Sigbjørn Obstfelder, Gunvor Hofmo, Jonas Dahlberg, Nordahl Grieg, Helge Skodvin, Nelly Sachs, Paul Celan, Lisbeth Bodd, Angela Winkler, Peggy Guggenheim (kunstsamler), Francisco Goya, Marcel Duchamps, Marina Abramović, Jan Groth og John Donne. 

Løveids poesi er fabulerende. Filosofisk og leken velger hun sin egen posisjon – de stedene der hun vil forstå, og de stedene det er mulig å stå, misforstå, eller gå.

Om Vandreutstillinger

«Cecilie Løveids fremragende dikt om kunst, terror og politikk utgjør et høydepunkt i forfatterskapet.»
Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Cecilie Løveid viser vilje til kunstkritisk tenkning i poesiens form.[...] Alle de finurlige sammenhengene som kommer til syne i Vandreutstillinger, etterlater en sulten på både kunst og liv – og ikke minst på spørsmålene som oppstår når de føres sammen.»
Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

♥♥♥♥♥♡
«Slående, energiske prosadikt som forstyrrer grensen mellom skjønnhet og styggedom. [...] Dette er prosadikt som nærmer seg fortellinger, og er formet som refleksjoner, kommentarer, fortolkninger og alt det som poesi kan være når det er på sitt beste: Kunstnerisk bearbeidelse av virkeligheten, som treffer hjertet like mye som hjernen.»
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Fjorårets mangefasetterte Løveid-samling viser en forfatter på et imponerende høyt litterært nivå.»
Fra juryens begrunnelse, nominasjon til Kritikerprisen 2017

«Det skinner av Løveids brageprisvinnende dikt! Dette er en usedvanlig rik diktsamling: personlig, politisk, tenkende og lekende. Den handler om kunst, historie, om å se og lytte til verden på nye måter.
Advarsel: Du blir klokere av å lese Løveid.»
Gabriel Moro, VG – Årets beste bøker 2017

«Eit knippe meisterstykke. Kunsten vert poesi, poesien vert kunst.»
Marie Horvei, Klassekampen – Årets beste bøker 2017

«Frodige og overraskende dikt sentrert rundt forfatterens nære forhold til kunst og kunstopplevelser. Engasjert poesi som slår til mange kanter. En av årets viktigste diktsamlinger.»
Arne Hugo Stølan, VG – Årets beste bøker 2017

«Vandreutstillinger bearbeider urgamle estetiske problemstillinger – og stiller akutte spørsmål om kunstens rolle i terrorens tid.»
Tom Egil Hverven, Klassekampen – Årets beste bøker 2017

«Samtidig fremstår «Vandreutstillinger» så frisk og ny, med en undring som aldri blir uskyldig, i dikt der Løveid reflekterer rundt kunst, krig, terror, kjærlighet og død, med noe av det beste som er skrevet om 22. juli - uansett sjanger.»
Bernt Erik Pedersen, Dagsavisen – Årets beste bøker 2017

«Årets Bragepris-vinner er ei bok det er lett å bli bergtatt av. En lavmælt tilstedeværelse, selv om temaene kan være vanskelige og komplekse.»
Anders Neraal, BOK365 – Årets beste bøker 2017

«Morsom og fornyende poesi om kunstverk og kunstnere. Dette er Løveid på sitt beste.»
Aftenposten – Årets beste norske bøker 2017

«Cecilie Løveids brageprisvinnende samling ekfraser – eller kunstbekjennelser – er spørrende, sår, eplekjekk og klok. Dikt for dikt graver den i kunstens betydning, og åpner opp nye refleksjonsrom i leseren.»
Katrine Heiberg, Morgenbladet  – Årets beste bøker 2017

«Løveids dikt lèt det som har stivna på bileta, kome inn i tida att, dirrande av eksistensiell nerve og røyst. I kunsten Løveid har som objekt, finst mykje død og forderving. Men dikta til Løveid leier oss så å  seie frå døden og inn i livet att, og flettar livet og den dødelege kroppen vår saman med kunsten.»
Sindre Ekrheim, Dag og Tid

«Cecilie Løveid har skrive ei diktsamling så sterk at ho med rette uttrykkjer frykt for å ende som eit «sønderkysset», kvinneleg ikon.
[...]
Ein kunne sagt at Løveids dikt er så gode fordi dei er alt dette, dei er både utprega politiske [...], utprega intellektuelle, utprega sanselege, utprega intuitive og utprega personlege. Dei er først og fremst Løveid sin distinkte måte å sjå og snakke om verda på, med uventa vendingar og ikkje minst ein humor som fortøyer dei store ideane i kvardagen som hyssingen på glinsande gassballongar.[...] Heldigvis har Løveid alt fått Brageprisen.» 
Merete Røsvik Granlund, Bokvennen Litterær Avis

[score] «Når Løveid videre kommenterer at det kamuflasjemalte skipet likner et bilde av kubisten Georges Braque, er det som om den eksperimentelle kunsten stirrer rett i realhistoriens avgrunn: Slik er også Løveids diktning på sitt beste.» 
Espen Grønlie, Dagbladet

[score] «Sterk og engasjert poesi.»
Arne Hugo Stølan, VG

«Om du vil lesa ei diktsamling frå i fjor, peikar Vandreutstillinger av Cecilie Løveid seg ut.»
Ronny Spaans, Dag og Tid

«Noen kunstverk har den unike egenskapen at de synes å være utømmelige på mening og innsikt. Vandreutstillinger er et slikt kunstverk. Gjennom «utstillingene» tar Cecilie Løveid oss med på en reise gjennom kunsten, gjennom dens mange fasetter, et knippe historier. Hun viser oss kunstens kanskje to mest fundamentale aspekter: Kunst betyr ingenting. Kunst betyr alt.»
Kristian Wikborg Wiese, Vårt Land

«Løveid formår i Vandreutstillinger på fantastisk vis at forene det uhåndgribelige – abstrakte begreber såsom tid, kærlighed og fiktionalitet – med det konkrete, idet digtene er umiddelbare og letforståelige i deres ordlyd. Foreningen frembringer en unik læseroplevelse, hvor de mange forskelligartede kunstværker sammenbringes i ét skabende nu – alle kunstværkerne er gensidigt afhængige for de hviler på hverandre.»
Anna Rosenkrands Uldall, Littuna.nu

«Men på ett sätt som måste kallas storslaget visar hon också den akuta relationen mellan fiktion och verklighet, kanske allra tydligast i dikter som behandlar Gerhard Richters serie målningar om Baader-Meinhof-gruppen. Delvis makabra, delvis ohyggliga i sin skönhet. Här benämns bilder som aldrig lämnar oss i fred (den bästa definitionen av konst jag känner till), att de gläfser som svanar – en bild jag gärna lånar till den dikt som skildrar bilden. Alltså: dikt som gestaltar en värld som går i sprickor ska helst själv gå itu, och det lyckas faktiskt den här boken med. 
[...] Cecilie Løveids röst är auktoritär, men också lekfull. Och frigörande.»
Björn Kohlström, Bernur

«Det är ekfraser som Løveid skriver, och hon diktar med en oförskräckt originalitet som både fördjupar och förändrar motiven och påminner om att vi alla är medskapare när vi tar del av ett konstverk. [...] Vandreutstillinger är lika tankeväckande som skarp, men också en humoristiskt lekfull diktsamling som visar en mogen diktare med full kontroll över sina uttrycksmedel. Jag vill kalla den en höjdpunkt i Cecilie Løveids mångfasetterade författarskap.»
Eva Ström, Sydsvenskan

«Vandreutstillinger er klog, smuk, sjov, dragende og dristig. Jeg vil netop advokere for, at Løveid i dén grad også fortjener en dansk læserskare. [...] Jeg føler mig, med Løveids egen term, sønderkysset, som jeg forstår som ømt berørt og samtidig tæsket. Løveids erfaringer er ikke opstået ud af det blå, og det er de kunstværker, hun refererer til, heller ikke. Alting spindes sammen, men på frisættende, rummende vis.»
Malou Staalholt, Modspor.dk 

«Cecilie Løveid tar lesaren med på ei prosalyrisk vandreutstilling, der alt frå kunst av Andy Warhol til Bibelen blir opna på nye måtar, gjort biletleg og aktualisert gjennom eit leikent og assosiativt språk.»
Øistein Høyde Braanen, Lillehammer byavis