Bergen Ungdomsteater

Roman

Faren til Marita har reist tilbake til USA. Moren tar med seg jentungen fra Oslo og flytter til Bergen sommeren 1982 for å starte et nytt liv med sin nye kjæreste.
    Johannes er advokatsønnen som i ungdommen bestemmer seg for å drive med teater. Han løfter ordene ut av munnen som fugleunger, med samme varsomhet. Han sier: Hamskifte. Eksplosjon, Marita, se på oss. Husk dette øyeblikket for alltid. Vær overmodig. Som Ikaros. Som meg, mener han, men han sier Ikaros.
    Marita vokser opp i Bergen med Johannes og Bergen Ungdomsteater. Og Andreas, som skulle ha hatt en tvillingbror, men det har han ikke. Et hus av glass, sier han til Marita når hun omsider spør ham om oppveksten med foreldrene i huset i Ibsensgate. Sånn finner de frem til de døde barna.
    Senere drar Marita til faren sin i California, det er på begynnelsen av 90-tallet.
    Bergen Ungdomsteater er en frittstående oppfølger til romanen Og været skiftet og det ble sommer og så videre, og en roman om vennskap og kjærlighet, om hvem man er og hvem man tror man er.  

Om Bergen Ungdomsteater

«Oppfølgeren til boka som fikk P2-lytternes romanpris er årets vakreste ungdomsskildring. Poetisk og klok, om den skjøre og usikre fasen der alt er åpent og på spill og står og faller med vennskapene man inngår, lagt til Bergen på åtti- og nittitallet.»
Dagavisen – Årets beste bøker 2016

«Medrivende skildring av heftig ungdomstid i spennet mellom intens lykke og stor sorg. Hovedkarakteren er skilsmissebarnet Marita, frontfiguren i Og været skiftet og det ble sommer og så videre (2012), forfatterens forrige, prisbelønte roman som også ble oversatt til engelsk. Årets oppfølgerhistorie favner åra 1982–91 og utspiller seg i Bergen og Los Angeles. Den vakre, tøffe hobbyfotografen Marita med en alkoholisert mor og amerikansk far lærer ikke bare hva det vil si å forelske seg, hun våger også bruddet med kjæresten når det er påkrevd. Et psykologisk skarpsyn formidles her i et rikt, poetisk språk.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad – Årets beste bøker 2016 

«Denne boka fikk meg til å felle en tåre på vegne av alle lesevegrende 13-åringer som aldri kommer til å lese den.»
Sandra Lillebø, Klassekampen – Årets beste bøker 2016

[score] «Stående applaus
Vakker oppfølger fra Pedro Carmona-Alvarez. Bergen Ungdomsteater innfrir forventningene og gir leseren lyst på mer.»
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

5 av 6 hjerter «Pedro Carmona-Alvarez skriver suverent om pubertetens ømmeste punkter. [...] Dette er en roman som tåler og fortjener å leses flere ganger, fordi språket er så gjennomarbeidet og byr på poetiske linjer du vil tatovere fast i minnet ditt. Carmona-Alvarez får til å kombinere språkdiamanter med fortellingens driv.»
Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende

[score] «Hudløst og inderlig om tre ungdommers prøving og feiling på vei mot voksenlivet.»
Stein Roll, Adresseavisen

«Nydelig ungdomsskildring [...] Pedro Carmona-Alvarez har komponert en drivende god roman, like poetisk som den er klok. Den kombinerer med letthet skildringer av det spesifi kke, av en mer og mindre normal norsk ungdomstid i Bergen på åttitallet og Los Angeles på tidlig nittitall, med det unike i hvert liv, hvert individs opplevelse av første gang.[...] Carmona-Alvarez strør poetiske gullkorn over teksten, samtidig som han forankrer den klart i konkrete historiske hendelser, med rasetøyene i Los Angeles i 1992 som klimaks. Resultatet er strålende romankunst.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

[score] «Spenstig om oppvekst, forelskelse og frigjøring.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«Pedro Carmona-Alvarez fanger essensen av ungdomstiden i flukten.
Finnes det noe mer paradoksalt enn ungdomstiden? Disse korte, flyktige årene da man kjenner seg udødelig og uovervinnelig, og samtidig, akk, så sårbar og usikker. Pedro Carmona-Alvarez’ oppvekstroman Bergen Ungdomsteater er en øm, drømmeaktig og melankolsk fortelling om denne formative perioden, om dager fulle av sterke følelser, om vennskap og forelskelser, om overmot og skråsikker overbevisning og om forsøket på å iscenesette seg selv.»
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Pedro Carmona-Alvarez’ herlige roman ser livet passere som revy, der man både spiller og ser på. Den nye romanen er flettet inn i den forrige, med den romantiske, gjenfortellende stilen vi kjenner fra Carmona-Alvarez. For ham er allting minner; gamle og framtidige, alvorlige og uvesentlige, oppdiktede og motstridende. Men de henger sammen, og alle lyser de klart i den balanserte diktprosaen.»
Sindre Andersen, Månedens beste, Klassekampen

«Carmona-Alvarez kan gi en fornemmelse av tidens gang og flere års voksesmerter med ett enkelt avsnitt, og han kan i én lysende scene innfange teatrets, filmens, popmusikkens eller rett og slett bare erfaringens innflytelse på de unges utvikling.»
Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet

«Maritas historie er sterk og gjer inntrykk sjølv på garva lesarar. Dét har naturlegvis samanheng med måten boka er skriven på. Carmona-Alvarez er musikar, poet og romanforfattar. Av og til kan han gli frå nøktern og deskriptiv prosa med auga for smådetaljar over i lyrisk prosa, tilmed ei lett overdriven lyrisering som høver til dei personane og det miljøet han skildrar. Dette skjer gjerne i dei avdelingane der forteljaren er allvitande, han kan tilmed i små innskot fortelje om kva som vil skje med enkelte personar lenge etter at boka er slutt utan at det forstyrrar lesaren. Denne allvitande framstillingsforma vekslar med eg-forteljing der Marita sjølv fører ordet. Og det er kanskje denne rytmiske vekslinga i framstillingsform som gjer at boka blir ei så fin lesaroppleving.»
Ole Karlsen, Dag og Tid

«Bergen Ungdomsteater er en betagende oppvekstroman fortalt i et vakkert språk.
[...]
Bergens Ungdomsteater er en klassisk oppvekstroman, men greier likevel å skille seg ut. Forfatterens stadige skift i tid og synsvinkler utføres stødig og tilfører boken en dynamikk som er uvant for sjangeren. Boken er blitt et bråvakkert portrett av den unge Marita. Carmona-Alvarez har et presist språk med øye for detaljer, som gjør karakterene hans levende og troverdige. Selv om ikke alle vokser opp med en alkoholisert mor og en fraværende far, vil de fleste kjenne seg igjen i Carmona-Alvarez beskrivelser av kroppen og sinnets utvikling. Alle har kjent en pompøs type som Johannes og alle har kjent en mer unnvikende Andreas, uten at de reduseres til endimensjonale karakterer. Han evner å fremkalle ungdomsskolefølelsen av å føle seg voksen og utlært i en ung kropp som ikke tas seriøst. Blant alle de middelmådige bøkene som blir gitt ut hver bokhøst i Norge, må du gjerne prioritere å lese Bergens ungdomsteater. Det er rett og lett en nydelig bok.»
Mari Mjaaland, Universitas

«Pedro Carmona-Alvarez har skrevet en flott oppfølger til sin forrige ungdomsroman.»
Astrid Fosvold, Vårt Land