Alle nyanser av sinne

Fortellinger

Alle nyanser av sinne er en samling fortellinger om alle de dagene som ikke ble sånn som man trodde de skulle bli. Når du står med øksa i hånda og har slått i stykker en dør, når du har sneket deg inn på en pelsdyrfarm og ikke vet hvorfor, når du har ligget med tre av kameratene til nesten-kjæresten din, når noen forteller deg at Norge er et føkka sosialdemokratisk høl, og om byen der det står skrevet SUG DEG SELV med sprittusj på en dør.

Om Alle nyanser av sinne

«Mari Tveita Stagrim skriver rytmisk skarpt og presist om mennesket i Alle nyanser av sinne
Sindre Andersen, Klassekampen

[score] «Alt i alt er Alle nyanser av sinne en sterk og lovende debut, med nyanser ikke bare av sinne, men først og fremst av god fortellerkunst.»
Vilde Imeland, Fædrelandsvennen

«Mari Tveita Stagrim (1989) viser seg uredd og forbanna i sin debut Alle nyanser av sinne. Vi møter en broket forsamling hovedpersoner som alle har det til felles at de bobler over av følelser som vrenger seg over i sinne. [...] Stagrim har også tatt med seg nok av ungdommens råskap inn i tekstene til at det aldri blir for mange påtvungne livsinnsikter.»
Erle Marie Sørheim, Dagbladet

«Mari Tveita Stagrim debuterer med et knippe solide fortellinger om sinte unge kvinner.
[...]
Fortellingene der følelsene er stygge, men også paradoksalt frigjørende, er de mest interessante. I «Sug deg selv» får en tenåringsjentes vrede nei til verden endelig et utløp når en pelsdyrsbonde tar henne med inn for en alvorprat etter å ha funnet henne ved dyreburene på gården. Overraskende nok er det ikke dyrevelferden tenåringsraseriet retter seg mot, men bondens selvmedlidendenhet: «Sug deg selv, det er vel ikke synd på deg selv om du har dyr i bur.»! Å besynge vreden er ikke enkelt, men der Stagrim strekker både språket og sinnet lengst inn i nyansene klinger resultatet som det skal.»
Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet 

«Tittelfortellinga er blant samlingas beste. Den utforsker hva sinne gjør med oss og hvor lite empatiske vi kan bli når vi lar forakt styre oppførsel. Ved å la hovedpersonens tanker blandes med dialogen mellom ham henne, gjør Stagrim teksten meningsmettet og levende. Her viser forfatteren stor innsikt og formidlingsglede.»
Julie Kalager, littkritikk.no