Oppdateringer

Prosa

I Oppdateringer vender Pål Norheim tilbake til dagboksjangeren, men nå med seg selv som hovedperson. I likhet med hans tidligere bøker, er også Oppdateringer preget av reiseinntrykk - denne gangen særlig fra Nord-Afrika. Tekstenes spontane friskhet skyldes delvis at de først ble skrevet på et sosialt medium, Facebook. Resultatet er en litterær dagbok, en overraskende mosaikk hvor iakttagelser, episoder og minner står side om side med eksistensielle og politiske refleksjoner. Norheim forflytter seg uanstrengt mellom så ulike temaer som norsk selvfølelse, Hugo Chávez' død, Anders Behring Breiviks hybris, Kairos trafikk, slangetemmerne i Marrakech, Donna Summer, dumhetens vesen og mye mer. Samlet fremstår Oppdateringer som et litterært enmannsleksikon - og en kilde til innsikt i vår egen samtid.

Om Oppdateringer

«Norheim skriver skarpt om modernitet, religion og sosiale medier. Hans reiser ut i verden er skildret i flere utsøkte reiseskildringer. At boken består av forfatterens oppdateringer på Facebook, gjør det til årets nykommer i norsk sakprosa.»
Marius Wulfsberg, Dagbladet - Årets beste bøker 2014

«Oppdateringer sier noe om hvordan sosiale medier kan brukes til noe meningsfullt: som kladdebok og kladdebok for seriøs tenkning. Slik sett er boken like interessant som et mediepolitisk utsagn som aforistisk samtidsdiagnose.»
Kjetil Røed, Aftenposten - Bokanmeldernes favoritter 2014

«Om Norheim har bragt Facebook til litteraturen eller litteraturen til Facebook kan diskuteres. Jeg vil si at han har gjort litt av begge deler, og dermed bragt fornyelse til begge med sine kloke aforismer, maksimer og refleksjoner om verden, tiden og kulturgangen sånn i det hele. En kortsakprosabok for vår tid.»
Ivo de Figueiredo, Morgenbladet - Årets beste bøker 2014

«Få andre kan skrive aforismer med naturlig autoritet, uten samtidig å bli en bjørnsonsk dikterhøvding eller spirituell sosionom.»
Arne Borge, Klassekampen - Årets beste bøker

«Pål Norheim har forvandlet statusoppdateringene på Facebook til litterær kortprosa av ypperste merke.»
Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Dette er en enestående bok i norsk litteratur.»
Even Teistung, Universitas

«Selv liker jeg Norheims Oppdateringer. Han får en 'like' fra meg.»
Heming Gujord, BT

«Oppdateringer er noe så sjeldent som Facebook-kommentarer som er verdt sin vekt i papir. Den er lettlest og kan virke upretensiøs, men tankene er ambisiøse i sin stadige kamp mot snusfornuftens billigsalg, alt som ifølge Norheim 'faller på sin egen rimelighet'.»
Arne Borge, Klassekampen 

«Pål Norheim er en av de få intellektuelle som dyrker Facebook som medium for sin skrivekunst. Nå foreligger en samling av statusoppdateringene hans i bokform, så vidt jeg vet den første av sitt slag i Norge. Det har Norheim kommet svært godt i fra, i hvert fall med hensyn til tekstenes kvalitet. [...] 

Formmessig dyrker Norheim aforismen, maksimen og den elegante, lekne essaysistiske refleksjon. Stilen er pregnant, elegant og tankevekkende enten han skildrer den stillestående trafikken i Kairo som uttrykk for moderniserings-paradokset i den tredje verden, Anders Behring Breivik som metaforisk sjakkspiller eller han stikker pålen i den norske selvtilfredsheten med georgjohannesenske maksimer: «Agurktiden: ingen sesong, men snarere en epoke i norsk historie.»
Ivo de Figueiredo, Morgenbladet

«Sokrates på Facebook»
«'HADDE SOKRATES VÆRT på Facebook, ville det ikke gått lang tid før flertallet hadde blokkert og strøket ham av vennelisten sin. Klegg! Kverulant! Nettroll!' skriver Norheim. Neivisst, men om flere agerer som Norheim, vil sosiale medier etterhvert kunne bli mer meningsfulle enn de er nå. Kanskje det også blir rom for flere Sokrateser.»
Kjetil Røed, Aftenposten

«Ikkje berre vaksne bør lesa boka, den lyt tilrådast til elevar på vidaregåande skular: Dei må oppdaga uttrykksrikdomen i språket og fornuftige, ypparlege formuleringar.»
Walid al-Kubaisi, Dag og Tid

«Det er noe allment over Norheims tekster, noe man kan kjenne seg igjen i uavhengig av hvor personlig tekstene vinkles. Tekstene gløder av en varme som gjør at alle og enhver vil finne noe av verdi i disse små bøkene.»
Øyvind Lunder, Skumma kultur på Radio Nova