Gå til fjellet

Roman

Med Gå til fjellet er Jonny Halberg tilbake i Melhus og Enevarg, åstedene for romanene Trass og Flommen. Perspektivet fra de tidligere romanene er utvidet, og både personene og bygda er forandret. Mens bygda i Trass var preget av det gamle samfunnet og Flommen var preget av ei brytningstid, så har definitivt den nye tiden nådd Enevarg og Melhus i denne romanen. Ikke bare har bygda fått sin næringspark og kulturpark, den har også blitt lottobygd og fått aksjefond og inkassobyrå. Hovedpersonen Johannes Ewald Renton har tjenestegjort i de norske fredsbevarende styrkene og er på vei hjem for å forsones med familien som han ikke har sett på seks år. 

Nok en gang har Jonny Halberg skrevet en stor roman om familiebånd som bindes og brytes, kjærlighet og svik og slekters forbannelse.

Om Gå til fjellet

[score] «[B]esettende lesning»
Morten Abrahamsen, VG

«Uventede menings- og handlingsdreininger, Jonny Halbergs fine varemerke, gjør Gå til fjellet til en drivende god roman som gir innsikt og forstand.»
Terje Stemland, Aftenposten

«Med Gå til fjellet har han skrevet en leseverdig og velkomponert fortelling med mye mørk harselas bl.a. over menneskers og gruppers lyst til å kategorisere og redusere seg selv og hverandre. Det er imidlertid den neddempede og beherskede fortellertonen som er det viktigste stilistiske virkemiddelet, særlig når perspektivet er Johannes' reflekterende. Gå til fjellet er ei stram og enhetlig bok.»
Knut Olav Åmås, Dagbladet

«Som vanlig driver Halberg handlingen fremover med en makeløs intensitet og nerve, og som vanlig åpner enkeltdelene, som helhet betraktet, for noe mer, noe annet og uavklart.»
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

«Med denne romanen er den viktigste trilogien på et par tiår i norsk litteratur i mål. Få har i nyere tid skrevet bedre, mer nådeløst og underholdende om bygde-Norge enn Halberg»
Stein Roll, Adresseavisa

«Gå til fjellet er fengende og medrivende fortalt, og samtidig sammensatt og motsetningsfull»
Jørgen Alnæs, Dagsavisen

«Skikkelsene til Halberg er så presise legeringer av galskap og normalitet, av eventyr og trivialitet, at man virkelig hensettes i en parallell virkelighet. Dette er «den gode leseopplevelen» enkelte av oss maser så fælt etter.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«Jonny Halberg er ein glitrande forteljar.»
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

«Halberg har en hamrende, konkret stil med nakne korte setninger som skaper en stemning av noe tilrått, noe uten omsvøp, som illustrerer det hudløse innholdet, omtalt som skittenrealisme.»
Kjell Eriksson, Sarpsborg Arbeiderblad

«Gå til fjellet er stramt komponert, og Halberg formidler til fulle ubehaget og den foruroligende følelsen som Johannes møter og selv besitter i forhold til andre. Man glemmer ikke Johannes med det første.»
Guro Havrevold, Fredrikstad Blad

«Dette er ei bok av den typen som det ikke er lett å legge fra seg; den er for intens.»
Gunnar-Inge Lyngroth, Agderposten

«Jonny Halberg skriver medrivende og drivende godt.»
Odd Seljesæter, Avisa Nordland

«Gå til fjellet er en gripende roman, vel verdt å lese.»
Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen Dagningen

«Mørk, god og knallbra lesning.»
Demokraten 

«Gå til fjellet er en vældig fin roman, både for sig selv og betragtet som et tredje bind i den fortsatte saga om Halberg-bygderne Enevarg og Melhus, og selv om den ironiserer over både bygden og norsk politik, er tonen mere forsonlig end i de to foregående bind - uden at Halbergs eminente evne til at skabe personer og give dem karakter sættes over styr. Johannes far, som er det vi på jysk kalder 'en rigtig krejler', hans tidligere veninde, der nu er eneboer, og soldaterkammeraten Einar, tegner sig for uforglemmelige, skarptskårne, men alligevel nuancerede portrætter.»
Per Krogh Hansen, Berlingske